Kinderen

Samen werken ze goed, werken en de Bijbel, het bidden en zingen terwijl de trap schoongemaakt wordt, of terwijl het bed wordt rechtgetrokken. Maar ook om toch hier over het Woord te schrijven, te delen, te overdenken. Want zoveel schrijf ik niet over je huis, maar wel over het Huis van God. En waarom deel ik ook hier graag, het kan niet genoeg gedeeld worden en je op de hoogte stellen dat God leeft en dat Jezus terug komt en dat de tijd waarin we leven, beschreven staat en zo aan vandaag de dag, Bijbel en krant, gekoppeld kunnen worden. En misschien ben je niet met het Woord opgegroeid, of heb je er wel over gehoord, maar het gelaten voor wat het was of is. En ben je zoekende. Of wil je er meer over lezen. Of dat er een moment komt dat je denk, had ik maar….

Daarom schrijf ik er hier over en weet. Ik maak er fouten in, weet dat. Maar ik probeer zo Bijbelgetrouw wat ik deel, te beschrijven. Versen en teksten als ook mijn persoonlijke beleving. Ik zal het ook keurig aan je vermelden, wat tekstvers is of wat een persoonlijke beleving/mening/ervaring is.

Tijdens de preken op zondag in de kerk, maak ik aantekeningen om het later terug te lezen of zelfs uit te schrijven. Dat hoeft niet, maar voor mij werkt het dat de teksten gaan leven, beklijven, of nog een keer in de overdenking meegenomen worden. Bij studieavonden, net zo. Soms begrijp ik nog niet de tekst volledig en dan een nacht later en erover lezen, nogmaals in rust, valt het toe.

Zo lezen we op het ogenblik het Bijbelboek, het Heilige Evangelie van Markus. En de tekst dat Jezus zegent de kinderen. Hij zegt in Markus 10:14-15; Laat de kinderen bij Mij komen en verhinder hen niet, want voor zodanige is het Koninkrijk van God. Voorwaar Ik zeg u: wie het Koninkrijk van God niet ontvangt als een kind, zal het beslist niet binnengaan.

Wat zegt Jezus hier? Want ook verderop in Markus 10:23-24 zegt Hij met andere bewoordingen iets wat erop lijkt. Dan gaat het over een rijke jongeman die Jezus vraagt hoe in de heerlijkheid van de hemel te komen. Jezus vertelt hem wat te doen en dan druipt de goede man af (even vrij vertaald door mij).

Terug naar wat zegt Jezus hier. Wat bedoelt Hij met de kinderen en hoe kun je als kind zijn. Spelend? Zonder zorgen zijn? Vertrouwen? Ik denk van wel. Kinderen worden door hun ouders verzorgt. Even uitgaande dat ouders er voor hun kinderen er zijn. Want ik weet ook dat dit niet voor elk kind geldt. Kinderen in die ontvangen wat er nodig is voor hun groei. Ze starten ze met voeding en verzorging die bij ze past. Onderdak, warmte, veiligheid, kleding en schoeisel, knuffel en aandacht, onderwijs. En vanuit vertrouwen in hun ouders ontvangen ze dit alles. Al spelend. Ze denken niet aan geld of aan macht of aan status. Daar denken kinderen niet aan. Ze huilen, we troosten of luisteren en, het lucht op en ze gaan weer spelen.

Ik denk dat Jezus, de Heer en Vader wil dat we als mens kind worden. Waarin we het vertrouwen leggen in de Heer. De Heer voorziet. Net als een vader en moeder voor ons zorgt, zo zorgt Hij voor ons. Dat betekent de dingen afleggen die je gevangen houden. Maar ook dat je precies ontvangt of tijdelijk krijgt wat er voor jou nodig is. Want ik kan wel denken dat ik een ander huis nodig heb, maar God weet het plan voor mij en waarom ik hier nodig ben. Het is leren vertrouwen gaandeweg op God en de weg die Hij voor je laat zien. Maar ik geloof ook dat ieder levend wezen voorziet wordt in de juiste behoefte. Hij zorgt voor jou en mij. We mogen op hem vertrouwen en dat wat ons gevangen houdt, mogen we vrijgeven en wat er is, van genieten, hoe lang of kort van duur iets ook is. Maar Zijn vertrouwen is voor eeuwig.

Vanochtend las ik deze tekst uit Lukas 12:15
En Hij zei tegen hen: Kijk uit en wees op uw hoede voorde hebzucht. Immer, al heeft iemand overvloed, zijn leven behoort niet tot zijn bezit.

En zo wandel ik met de Heer vooruit en leer ik uit zijn woord en zie wat ik kan toepassen. Dit geeft mij hoop en biedt eenvoud om op de Heer te vertrouwen. Stap voor stap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *